Vi vill bo i Slite för att det är en  genuin gotländsk ort. Här bor det folk året runt, de flesta är infödda gotlänningar och Slitebor sedan generationer. I Slite finns dessutom det mesta en människa kan behöva; mataffärer, apotek, bibliotek, tennisbanor, systembolag, vårdcentral, tandläkare och ett underbart havsbad. Slite domineras av den väldiga cementfabriken. Den syns nästan överallt, men det är den som ger jobb och som gör Slite till en levande ort. Här beskriver jag vår bästa promenad för det gäller att gå åt rätt håll för att se något mer än fabriken!

fabriken

Röda Korsethotellparken

 

 

 

 

 

 

 

Vi börjar vid torget och tittar en stund på träden i den vackra Hotellparken innan vi går ner till hamnen. Ibland tar vi först en sväng till Röda Korset, Slites sociala mötesplats. Här kan man köpa fika till ett bra pris och botanisera i deras loppis. Om vi behöver köpa något till hushållet så blir det på Gahms, Slites lilla Ullared. Ibland går vi genom det häftiga fabriksområdet till Slite Utveckling, alltid väl värt ett besök.

Om vi har tur ligger fiskebåtarna eller Kustbevakningens stora räddningsfartyg inne i hamnen. Sommartid kan man köpa färsk fisk i hamnen här och finns också ett fint sjöfartsmuseum, som alltid har öppet måndagar.  Titta gärna i till Slite stenhuggeri med sitt utbud av vackra kalkstensprodukter, som visas i en proffsig utställning en trappa upp.

 

 

stenhuggeriet

hamnen

vattentornet

 

 

 

 

 

 

 

 

Från hamnen tar vi oss upp på Lotsberget till det nymålade vattentornet där man kan se Slites egen skärgård, som numera är naturreservat. Till den närmaste ön, Enholmen, går det båtturer sommartid. Ön längst till vänster heter Asunden, och dit kan man ta sig med bil eller cykel. Där finns vackra raukar och ett mycket vackert hedlandskap. Nedanför Lotsberget ligger strandområdet Lillungsrev, härifrån går vi mot badstranden, förbi det lilla badhuset med sitt trivsamma sommarcafé Medusa och den vackra allén. Först går vi längs stranden, sedan längs havet förbi campingen och så följer vi slingan nedanför Pigges drömstugor och Slite Strandby. I Strandbyn har vi Slites bästa restaurang och här kan man spela minigolf, paddla kanot och hyra cyklar (sommartid).

promenad

badstranden

vinterhus-pa-storgatan

Från de vackra betongstenarna, som Stina Lindholm på Skulpturfabriken gjort, brukar jag gå rakt upp och följer sedan Storgatan. Jag tittar på alla fina hus och går hem över torget och den urtrista Stationsgatan. Bertil brukar gå Strandvägen tillbaka. Där finns också hus att titta på och efter tennisbanorna är det ljuvligt pittoreskt!

Om man går Stationsgatan åt andra hållet mot stora vägen hittar man den gamla banvallen som går i Bogeviken. Där är det också fint att gå, särskilt för fågelskådare. På höst och vår är där rena rama Svansjön!

stenarna

 

 

 

 

 

Susanne Thulin i december 2016